Yatırım fonu nedir?
Yatırım fonları, yatırımcılardan toplanan birikimlerle, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre sermaye piyasası araçları, ulusal piyasalarda ve uluslararası borsalarda işlem gören kıymetli madenlerden oluşan portföyü işletmek amacıyla kurulan mal varlığıdır.
Yatırım fonları nelere yatırım yapar?
Yatırım fon portföyüne fonun yöneticsi tarafından alınabilecek varlıklar çok çeşitlidir. Hazine bonosu, devlet tahvil, özel sektör borçlanma araçları gibi sabit getirili menkul kıymetler; borsalarda işlem gören hisse senedi, kıymetli madenler ve emtialar; yabancı menkul kıymetler, vadeli işlem sözleşmeleri gibi işlem maliyeti olan yatırım araçları; 12 aydan uzun vadeli olmamak üzere vadeli mevduat, katılma hesabı ve mevduat sertifikaları başta olmak üzere yatırım fonun içerisinde farklı varlık sınıflarına yatırım yapılabilmektedir.
Yatırım temaları nelerdir?
Geniş varlık dağılımına sahip yatırım fonlarında yatırımcıların risk ve beklentilerine uygun olarak farklı temalara yatırım yapmak mümkündür.
Yatırım fonları bir temaya ait farklı yatırım araçlarını aynı anda portföyünde bulundurabilir. Bu şekilde yatırımcılar, istedikleri temaya ait farklı yatırım araçlarına tek bir yatırım fonu aracılığıyla ulaşabilir.
Teknoloji, tarım, gıda, sağlık, turizm, temiz enerji, bankacılık, elektrikli araçlar, sürdürülebilirlik, değerli madenler ve Türk hisse senetleri öne çıkan temalar olup, iş birliğimiz bulunan kurumların tematik fonlarına ulaşabilirsiniz.
Nitelikli yatırımcı nedir?
Profesyonel müşteriler ile nakit mevduatlarının ve sahip olduğu sermaye piyasası araçlarının da dâhil olduğu finansal varlıkları toplamının 1.000.000 Türk Lirası tutarını aşan bireysel müşteriler Nitelikli Yatırımcı olarak kabul edilir.
Yatırım fonları ne gibi avantajlar sağlamaktadır?
Birikimleriniz profesyonel ve güvenilir yöneticiler tarafından yönetilir.
Farklı yatırım araçlarının portföye alınarak yatırımın çeşitlenmesi nedeniyle riskin en aza indirilmesine olanak sağlar.
Küçük tasarruflarla temin edilemeyecek kazanç potansiyeli yüksek menkul kıymetlere yatırım yapılmasına olanak sağlar.
Fon portföyündeki değer artışlarının portföy değerine günlük olarak yansıtılması nedeniyle işlemiş gelir ile birlikte istendiği anda paraya çevirebilir.Yatırım fonlarında vergilendirme var mı?
1 Ekim 2006 tarihinden itibaren Gelir Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile fon katılma belgelerinden elde edilen gelirler gerçek kişi yatırımcılar için %10 oranında tevkifata tabi hale getirilmiştir.
Portföyünün en az %51'i BIST'te işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonların 1 yıl veya daha uzun süre elde tutulması sonucu oluşan kazançlar için tevkifat oranı %0 olarak uygulanmaktadır. Hisse senedi yoğun fon niteliğine sahip fonlarda tevkifat oranı %0 olarak uygulanmaktadır.Yatırım fonuna ilişkin vergilendirme esasları ilgili fonun yatırımcı bilgi formunda açıklanmakta olup, yatırım kararı verilmeden önce bu bilgi göz önünde bulundurulmalıdır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67'nci maddesinde yer alan yatırım fonlarının tevkifat oranlarında yapılan değişiklik aşağıdaki şekildedir:
23.12.2020 ile 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) iktisap edilen ve fon unvanında değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonları hariç yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanır.
23.12.2020 öncesinde alınan yatırım fonları eski vergi oranlarına tabi iken, 23.12.2020-30.06.2023 tarihleri arasında alınan, karar kapsamındaki yatırım fonlarının satışlarında %0 stopaj uygulanacaktır.
Bu kapsamda, 30.06.2023 tarihine kadar yapılacak alım işlemlerinde %0 stopaj uygulamasına tabi, iş birliğimiz bulunan Portföy Yönetim Şirketlerinin yatırım fonlarına ulaşabilirsiniz.
Anapara Koruma Amaçlı Fon Nedir?
Ana Para Koruma Amaçlı Yatırım Fonları, vade sonuna kadar beklenmesi durumunda "en iyi gayret esası" çerçevesinde anapara koruması amaçlayan yatırım fonlarıdır.
Borsa endeksleri, döviz, parite, altın, emtia gibi alternatif piyasaların değişken getirisinden anapara riski almadan faydalanıp; her durumda kazanma imkanı sunar. Diğer klasik yatırım fonlardan farklı olarak belirli bir vade için kurularak, talep toplama dönemlerinde yatırımcılara sunulur. Piyasadaki değişken getirili yatırım araçlarından anapara riski almadan faydalanmak isteyen yatırımcılar için alternatif oluşturmaktadır. Yatırımcılar, belirtilen vade sonuna kadar beklemeleri durumda ana para korumasına ek olarak belirlenen katılım oranı doğrultusunda çeşitli yatırım ürünlerinin değer değişiminden getiri sağlayabilmektedirler.