DCD
Dual Currency Deposit (DCD) işlemleri, müşteri mevduatı teminat olarak alınan, müşterinin bir döviz cinsini, belirlediği bir vade ve seviyeden alma hakkını bankaya satarak, karşılığında bankanın müşteriye prim ödemesi yaptığı sözleşmelerdir.
DCD işlemlerinizi size en yakın
Özel Bankacılık Merkezi’mizden gerçekleştirebilirsiniz.
Özellikler
- Tam teminatlı opsiyon işlemi olduğundan opsiyon işlemi karşılığında, müşteri mevduatı teminat olarak alınmaktadır. Tutar, vade boyunca mevduat hesabında blokeye alınır.
- DCD (Dual Currency Deposit) işlemleri kur riski alınması karşılığında yüksek getiri elde edilmesine imkân verir. Ancak, kur hareketi beklentinin aksine hareket etmesi durumunda anaparadan kayıp yaşanabilmektedir.
- Müşteri, piyasa kurunu (spot kur) baz alarak, Banka ile belirli bir vade için anlaşma kuru (strike kur) belirler ve bu vadede elindeki para birimini diğer para birimine -piyasa kuruna bakmaksızın- çevirmeyi taahhüt eder.
- Müşteri opsiyon satmış olduğundan dolayı karşılığında bankadan mevduat faizine ek olarak aynı vadede opsiyon primi alır. Getirisi, Mevduat Faizi ve Opsiyon Primi’nin toplamına eşittir*.
- Belirlenen vade ve anlaşma kuru ile piyasa kuru arasındaki fark, müşterinin alacağı primde doğrudan etkili olmaktadır.
- DCD işlemleri, Avrupa tipi opsiyon içerdiğinden vadeden önce ödeme yapılması mümkün değildir.
*Mevduat karşılığı verilen faiz ve opsiyon karşılığı verilen prim stopaja tabidir. Stopaj oranları Gelir Vergisi Kanunu uyarınca değişiklik gösterebilmektedir.
Örnek:
Bugün itibarıyla 100.000 USD yatırım amaçlayan müşterinin beklentisi 7 gün içinde USD/TL kurunun 35,75 TL'nin üzerine çıkmayacağıdır.
Banka, anlaşma opsiyonu karşılığı %5,70 (yıllık brüt prim), opsiyon süresince bağladığı mevduata ise (7 gün vadeli) %4 (yıllık brüt faiz) veriyor. Böylelikle DCD getirisi %9,70 (yıllık brüt) oluyor.
Beklentinin Gerçekleşmesi Durumu
Eğer vade sonunda spot kurun 35,75 USD/TL’nin altında olması durumunda vadede banka 100.000 USD'yi spot piyasada 35,75 USD/TL kurundan daha ucuza almayı tercih edecek ve opsiyon hakkını kullanmamayı seçecektir.
Bu işlem karşılığında banka, müşteriye 110 USD brüt opsiyon prim ödemesi yapacaktır. Ayrıca 7 gün vade sonunda 76,7 USD brüt faiz olmak üzere toplam olarak 186,70 USD ödeme yapılacaktır.
Beklentinin Gerçekleşmemesi Durumu
Vade sonunda spot kur 35,75 USD/TL’ye eşit veya üzerinde ise banka opsiyon hakkını kullanacak ve vade başında anlaştığı 35,75 USD/TL kurdan müşterinin 100.000 USD’sini 3.575.000 TL ödeyerek alacaktır.
(Örneğin, vadedeki spot kur 36 TL ise 36 - 35,75 TL =0,25 ve 100.000 USD * 0,25= 25.000 TL vadedeki piyasa koşullarına göre zararda olacaktır)
Bu işlem karşılığında yine banka, müşteriye 110 USD brüt opsiyon prim ödemesi yapacaktır. Ayrıca 7 gün vade sonunda 76,7 USD brüt faiz olmak üzere toplam olarak 186,70 USD ödeme yapılacaktır.
SWAP
Para swap işlemleri, iki aşamalı bir süreçtir. Sözleşmenin başlangıcında belirlenen kur üzerinden, iki taraf arasında farklı para birimleri takas edilir. Vade tarihinde, sözleşmenin başlangıcında belirlenen kur üzerinden, ilk takas işleminin tam tersi gerçekleştirilir.
Sözleşme, hem spot hem de forward unsurlarını içerir. Bu işlemler, faiz oranı yüksek olan para biriminin getirisinden yararlanmak amacıyla gerçekleştirilir. İşlem tutarı, vade süresince mevduat hesabında bloke edilir. Sözleşme vadesi gelmeden önce ödeme yapılamaz.
Örnek:
Bugün itibarıyla, bir müşteri 100.000 USD ile 34 günlük bir para swap işlemi yapmak istemektedir.
Müşteri tarafından ödenecek tutar: 100.000 USD
Vade süresi: 34 gün
Başlangıç kuru: 1.03 EUR/USD
Teminat tutarı (Swap tutarı): İşlem için 100.000 USD, başlangıç kuru üzerinden Euro'ya çevrilerek 97.087,37 EUR olarak belirlenmiştir.
Mevduat oranı (brüt): %1,50
Vade sonu kuru: 1.0310
Vade sonu ödenecek brüt tutar: 100.097,08 USD
Mevduat getirisi (brüt) + Swap getirisi (brüt): 135,65 EUR* + 97,08 USD*
*Mevduat karşılığı verilen faiz ve Swap kur farkı stopaja tabidir. Stopaj oranları Gelir Vergisi Kanunu uyarınca değişiklik gösterebilmektedir.