Tamamlayıcı Sağlık Sigortası nedir?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel sağlık kurumlarında SGK'nın karşıladığı tedavi teminatının dışında kalan ek masraflarınızı karşılayan bir sigorta ürünüdür. TSS, Türkiye geneline yayılmış 500'ü aşkın hastanede, ek bir ödeme yapmadan yüksek standartta atarak ya da ayakta tedavi imkanı sağlar. 18-59 yaş aralığında olup SGK sahibi olan tüm bireyler TSS poliçesi yaptırabilir.
Zurich Sigorta A.Ş. aracılığıyla sunduğumuz Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın iki paket seçeneği bulunur. Yatarak Tedavi paketi, oda ve refakatçi masrafları dahil olmak üzere yatış gerektiren sağlık sorunlarının tedavisini kapsar. Ayakta Tedavi paketi ise yılda 10 kez kullanabileceğiniz doktor muayenesi, röntgen, laboratuvar tetkikleri ve fizik tedavi gibi yatış gerektirmeyen tedavi hizmetleri sunar. Ayrıca müşterilerimiz her iki pakette de bulunan ücretsiz asistans hizmetlerinden faydalanabilir. Bu hizmetler; sınırsız olarak alabilecekleri çevrim içi görüntülü medikal danışma, yılda 6 kez ve seans başı 30 dk olmak üzere çevrim içi psikolojik danışma ve diyetisyen hizmetlerini kapsar. Bunlara ek olarak, tüm poliçe sahiplerine yılda 1 kez olmak üzere herhangi bir ek ücret ödemeden check-up hizmeti sağlanır.
TSS poliçesi yaptırmadan önce teşhisi konmuş ya da tedavisi yapılmış herhangi bir sağlık sorunu olan bireylerin geçmiş hastalıkları poliçe kapsamında teminat altına alınamaz. Fakat diğer tüm sağlık tedavileri için TSS poliçelerinden yararlanabilirler. Ayrıca ücretsiz asistans hizmetlerini de kullanabilirler. Ayrıca TSS poliçesi yaptıran bireyler ödedikleri primin %15’ini vergi iadesi olarak geri alabilirler. Eğer kişi eş ve çocukları için de TSS yaptırdıysa, her bir aile üyesi için ayrı olmak üzere bu vergi iadesinden yararlanabilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın Özel Sağlık Sigortası’ndan farkı nedir?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel sağlık kurumlarında sağlanan sağlık hizmetlerinde, SGK sigortasına sahip müşterilerimizin yüksek standarta sağlık hizmetlerini fark ücreti ödemeden almalarını sağlar.
Özel Sağlık Sigortası ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile bir bağlantısı olmadan özel sağlık kurumlarından alınan sağlık hizmetlerinin sigorta teminatları kapsamında karşılanmasıdır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ndan faydalanmak için SGK’lı olma şartı aranırken, Özel Sağlık Sigortası’ndan faydalanmak için SGK’lı olma zorunluluğu bulunmaz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nda bekleme süresi nedir?
“Yatarak tedavi” teminatı kapsamındaki hastalıklar için sağlanan hizmetlerde, Kırmızı Alan* durumları dışında her hastalık için poliçe başlangıcından itibaren 3 ay bekleme süresi bulunur. (*Kırmızı Alan: Hayatı tehdit etme olasılığı yüksek olan ve 10 dakika içerisinde değerlendirilip tedavi edilmesi gerekli durumlardır.)
“Ayakta tedavi” teminatı kapsamındaki hastalıklar için, sadece belirli hastalık gruplarında poliçe başlangıcından itibaren 3 ay bekleme süresi bulunur.
Ayakta tedavilerde aşağıdaki hastalıklarda bekleme süresi bulunur.
•
Her türlü kanser hastalığı, kötü huylu veya seyirli tümör/hastalık ile tanısı konulmamış kişiler,
•
Kalp ve koroner damar hastalıkları,
•
Kronik böbrek rahatsızlıkları ve diyaliz, üriner sistemin taşlık hastalıkları, prostat hastalıkları, varikosel,
•
Kronik karaciğer hastalıkları,
•
Her türlü omur disk hernisi (bel fıtığı, boyun fıtığı vs.), diz (eklem, bağ) cerrahisi (menüsküs, konromalazi, bağ rüptürleri vs.), omuz cerrahisi (habitüel omuz çıkığı, torator cuff yurtuğu, impingement sendromu vs.) omurga cerrahisi ve artoskopik cerrahi işlemleri,
•
Her türlü iç organ fıtığı (kasık fıtığı, göbek fıtığı, mide fıtığı vs.),
•
Rahim ve yumurtalık hastalıkları, myom, meme hastalıkları, endometriozis, sistosel, rektosel ve prolapses uteri (rahim sarkması), varis (özfagus varisleri dahil), hidrosel, spermatosel,
•
Organ yetmezlikleri, organ nakilleri,
•
Göz hastalıkları (katarakt, glokom vs.),
•
Tirot hastalıkları, tonsilit, geniz eti, sinüzit ve orta kulak cerrahisi,
•
Mide, sindirim borusu, bağırsak hastalıkları, (anoraktal hastalıkları), pilonidal sinus hastalığı,
•
Karaciğer hastalıkları, safra yolu hastalıkları,
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası nasıl kullanılır?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nı satın alıp, poliçeniz oluştuktan sonra, Türkiye genelinde 61 ilde 500’ün üzerinde Zurich Sigorta ile anlaşmalı sağlık kuruluşuna giderek, yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın zorunlu tuttuğu 15 TL’lik katılım ücretini ödeyip faydalanabilirsiniz. Anlaşmalı sağlık kuruluşlarına buraya tıklayarak (https://www.zurichsigorta.com.tr/urunler/sagliginiz/tamamlayici-saglik-sigortasi/anlasmali-saglik-kurumlari) ulaşabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ne zaman başlar?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ndan poliçenizi satın aldığınız günden itibaren faydalanmaya başlayabilirsiniz. Sigorta kapsamında yapacağınız provizyon* talepleriniz, poliçe özel ve genel şartları doğrultusunda değerlendirilir. Kullanıma başlanılması sürecinde, yukarıda detaylı olarak verilen bekleme süreli hastalık ve işlem detaylarına dikkat edilmesi gerekir.
*Provizyon süreci; Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçeniz kapsamında, anlaşmalı sağlık kuruluşlarından alacağınız hizmetlerde, sağlık giderlerinizin karşılanması amacıyla Zurich Sigorta tarafından verilecek ön onay veya onay sürecini içerir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası acil serviste geçerli mi?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası bekleme süresi olmayan hastalıklar için ve Kırmızı Alan durumları için acil serviste kullanılabilir.*
*Kırmızı Alan; Hayatı tehdit etme olasılığı yüksek olan ve 10 dakika içerisinde degerlendirilip tedavi edilmesi gerekli durumlardır.
Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK’lılar da Tamamlayıcı Sağlık Sigortasından faydalanabiliyor mu?
Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK 6 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen kanun ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleşmiştir. Bu kurumlara mensup kişiler SGK’lı oldukları için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ndan faydalanabilmektedir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası için ödenen SGK katılım payı ücreti ne kadar?
Sadece SGK’nın zorunlu tuttuğu 15 TL olan muayene ücreti tarafınızca ödenecektir.
Risk kabul sürecinde değerlendirme gereken hastalıklar ve durumlar nelerdir?
Her türlü kanser, kötü huylu/seyirli tümör/hastalıklar, organ yetmezlikleri / eksiklikleri / anomalileri, akciğer, karaciğer ve böbrek Hastalıkları, kalp veya damar sistemi hastalıkları, kas- iskelet-sinir sistemi hastalıkları, nörolojik hastalıklar (felç, MS hastalığı (multiple sclerosis), epilepsi (sara) hastalığı, parkinson hastalığı, alzheimer hastalığı v.b.), şeker hastalığı (diabettes melitus), pankreas hastalığı, kan hastalıkları, AIDS, hepatit, bağ dokusu hastalıkları, 34 hafta ve/veya 2 kg altındaki 6 aydan küçük yenidoğanlar.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçemi kullanmak için beklemem gerekir mi?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortanızı hemen kullanmaya başlayabilirsiniz, ancak bekleme süresine tabi hastalıklar için bekleme süresi uygulanmaktadır.
Bekleme süresine tabi hastalıklar nelerdir?
Tüm yatarak tedavilere ilave aşağıdaki durumlarda ayakta tedavi teminatlarının devreye girmesi için poliçe başlangıcından itibaren 3 ay bekleme süresi vardır.
- Her türlü kanser hastalığı, kötü huylu/seyirli tümör/hastalıklar ile tanısı konulmamış kitleler
- Kalp ve koroner damar hastalıkları,
- Kronik böbrek rahatsızlıkları ve diyaliz, üriner sistemin taşlı hastalıkları, prostat hastalıkları, varikosel,
- Kronik karaciğer hastalıkları
- Her türlü omur disk hernisi (bel fıtığı, boyun fıtığı vs), diz (eklem ve bağ) cerrahisi (menüsküs, kondromalazi, bağ rüptürleri vs), omuz cerrahisi (habitüel omuz çıkığı, rotator cuff yırtığı, impingement sendromu vs), omurga cerrahisi ve artroskopik cerrahi işlemleri,
- Her türlü iç organ fıtığı (kasık fıtığı, göbek fıtığı, mide fıtığı vs),
- Rahim ve yumurtalık hastalıkları, myom, meme hastalıkları, endometriozis, sistosel, rektosel ve prolapsus uteri (rahim sarkması), (özefagus varisleri dâhil) varis, hidrosel, spermatosel,
- Organ yetmezlikleri, organ nakilleri,
- Göz hastalıkları (katarakt, glokom vs),
- Tiroit hastalıkları, tonsillit, geniz eti, sinüzit ve orta kulak cerrahisi,
- Mide, sindirim borusu, bağırsak hastalıkları (anoraktal hastalıklar), pilonidal sinüs hastalığı,
- Karaciğer hastalıkları, safra yolu hastalıkları
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında ilaç masrafları karşılanıyor mu?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçeniz kapsamında ilaç masrafları karşılanmaz. Fakat SGK ile giriş yapılması nedeni ile ilaç masrafları SGK tarafından karşılanır. Sadece medikal yatış gerçekleşmesi durumunda kullanılan tedavi amaçlı ilaçlar poliçeniz dahilinde karşılanır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçem yurt dışında geçerli mi?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yalnızca Türkiye sınırları içerisinde bulunan anlaşmalı sağlık kuruluşlarında geçerlidir. KKTC de yurt dışı olarak değerlendirildiği için geçerli değildir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçesinde doğum masraflarını karşılıyor mu?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçesinde doğum teminatı bulunmaz.
SGK güvencemi kaybettiğimde de Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçesi kapsamından yararlanabilecek miyim?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yapısı gereği SGK güvencesini tamamlayan ve daha yüksek standartta sağlık hizmeti almanızı sağlayan bir sigorta ürünüdür. Bu sebeple Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ndan SGK güvenceniz bulunduğu sürece yararlanabilirsiniz.
Ailem de sigortadan yararlanabilir mi?
ING Şubelerinden satın alacağınız Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçenize aile üyelerinizi de dahil edebilirsiniz.
Aile üyelerinizi poliçeye dahil etmeniz durumunda,
- Kendiniz dahil 2 kişi için %2,5
- Kendiniz dahil 3 ve üzeri kişi için %5
Ayrıca peşin olarak yapacağınız sigorta ödemenize %4 oranında indirim uygulanır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsamaz?
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçeniz kapsamında ilaç masrafları karşılanmamaktadır fakat SGK ile giriş yapılması nedeni ile ilaç masrafları SGK tarafından karşılanmaktadır.
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası anlaşmasız kurumlarda, ayakta tedavi giderlerini karşılamamaktadır. Yatarak giderleri için ise, Sağlık Uygulamaları Tebliğ (SUT) doğrultusunda anlaşmasız kurum teminat ve limitleri doğrultusunda karşılanmaktadır. SGK ile anlaşmalı kurum ve SGK ile anlaşmalı doktor olmak şartıyla sadece YATARAK tedaviler için Zurich Anlaşmasız kurumlarda geçerli teminat tutarları kadar karşılanmaktadır.
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçesinde doğum teminatı bulunmamaktadır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaş Sınırı Var mı?
- 15 Günlük - 59 yaş arasında olan müşteriler Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ndan yararlanabilir.
- 15 günlük ile 5 yaş arasındaki SGK’lı çocuklar, bir ebeveyni ile birlikte sigortalanmak şartı ile sigortalanabilirler.
- 6 - 17 yaş arası SGK’lı çocuklar, 18 yaş ve üzeri bir sigorta ettiren tarafından, tek başlarına sigortalanabilirler.
- 18 yaşından büyük aile üyelerinizin poliçeye dahil edilmesini isterseniz, bu bireyin de en yakın banka şubesine gelmesiyle bu sigortaya sahip olabilir.
- Ayrıca, poliçe yenileme devam ettiği takdirde 75 yaşına kadar sigorta yaptırılabilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hangi hastaneleri kapsar?
Türkiye genelinde 61 ilde 500’ün üzerinde yaygın anlaşmalı sağlık kurumu listesine
buradan ulaşabilirsiniz.