Yatırım fonu nedir?
Yatırım fonları, yatırımcılardan toplanan birikimlerle, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre sermaye piyasası araçları, ulusal piyasalarda ve uluslararası borsalarda işlem gören kıymetli madenlerden oluşan portföyü işletmek amacıyla kurulan mal varlığıdır.
Yatırım fonları hakkında detaylı bilgiye sizler için hazırlanan kısa bilgilendirme içerikli kısa videolarımızdan ulaşabilirsiniz.
Yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli?
Risk ve getiri beklentilerinin birbirinden farklı olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.
Yatırım tercihlerinize, beklentilerinizi ve risk iştahınızı göz önünde bulundurarak karar verilmesi önemlidir.
Hemen ihtiyaç duymayacağınız tutarlarla, orta ve uzun vade perspektifinde yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.
Tüm birikiminizi tek bir yatırım aracında değerlendirmek yerine, portföyünüzü çeşitlendirerek riski dağıtabilirsiniz.
Yatırım fonlarına hâkim olan temel ilkeler nelerdir?
Bu ilke sayesinde yatırım fonlarının, bireylerin kendi imkanları ile sağlayamayacakları ölçüde riski dağıtmaları sağlanır. Yatırım fonları farklı yatırım araçlarına yatırım yaparak, herhangi bir varlık sınıfının fiyatındaki düşüş anında bundan en az derecede etkilenme şansına sahip olur.
Menkul kıymet piyasaları nitelikleri itibarıyla belirli bir bilgi birikimini gerektiren teknik piyasalar olup, bu piyasada oluşan gelişmeler yakından takip edilmelidir. Yatırım fonları ise, gerekli donanıma ve menkul kıymet piyasalarıyla ilgili bilgi ve tecrübeye sahip profesyonel yöneticiler tarafından yönetilir.
- Menkul kıymet portföyü işletme
Yatırım fonları, bazı kısıtlamalar içerisinde birçok varlığa yatırım yapabilmekle beraber, temel amaçları menkul kıymet alıp satmak ve alım satımlar arasında oluşan olumlu fark ile bu menkul kıymetlerin kar payları ve faizlerinden gelir sağlamak olan kuruluşlardır.
Yatırım fonları inançlı mülkiyet esasına dayanır. Kurucu, fonu sözleşme (içtüzük) çerçevesinde ve tasarruf sahiplerinin haklarını koruyarak yönetmek/yönettirmek zorundadır.
Fon tüzel kişilik sahibi olmamakla beraber fonun mal varlığı kurucudan ayrıdır. Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca, fon malvarlığı rehnedilemez, teminat gösterilemez ve üçüncü kişiler tarafından haczedilemez. Fon malvarlığının korunması kanun ile güvence altına alınmıştır.
Yatırım fon türleri nelerdir?
Yatırım fonu türleri fonun portföyünde taşınacak menkul kıymetler göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Fonun portföyünde en fazla orana sahip yatırım aracı fon türünü belirlemektedir.
- Şemsiye fon, katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
- Borçlanma araçları şemsiye fonu, fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak, yerli ve/veya yabancı kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarına yatırılan fonları kapsayan şemsiye fonlardır.
- Hisse senedi şemsiye fonu, fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak, yerli ve/veya yabancı ihraççıların paylarına yatırılan fonları kapsayan şemsiye fonlardır.
- Kıymetli madenler şemsiye fonu, fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak, borsada işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler ile kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırılan fonları kapsayan şemsiye fonlardır.
- Fon sepeti şemsiye fonu, fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak, diğer fonların ve borsa yatırım fonlarının katılma paylarından oluşan fonları kapsayan şemsiye fonlardır.
- Para piyasası şemsiye fonu, portföyünün tamamı devamlı olarak, vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan ve portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gün olan fonları kapsayan şemsiye fonlardır.
- Katılım şemsiye fonu, portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile kurulca uygun görülen diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonları kapsayan şemsiye fonlardır.
- Değişken şemsiye fonu, portföy sınırlamaları itibarıyla yukarıdaki fon türlerinden herhangi birine girmeyen fonları kapsayan şemsiye fonlardır.
- Serbest şemsiye fon, katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş olan fonları kapsayan şemsiye fonlardır.
- Garantili şemsiye fon, uygun bir yatırım stratejisine ve garantör tarafından verilen garantiye dayanılarak taahhüt edilen fonları kapsayan şemsiye fonlardır.
- Koruma amaçlı şemsiye fon, uygun bir yatırım stratejisine dayanılarak en iyi gayret esası çerçevesinde amaçlanan fonları kapsayan şemsiye fonlardır.
Yatırım fonlarının avantajları nelerdir?
Yatırımlarınızı yatırım fonlarında değerlendirerek;
- Profesyonel yönetim hizmetinden yararlanırsınız,
- ING Mobil, İnternet Bankacılığı üzerinden tüm yatırım fonu işlemlerinizi gerçekleştirme imkanına sahip olursunuz,
- Bireysel yatırımcıların erişim ve takibinin zor olduğu yurt içi ve yurt dışı piyasalarda yatırım yapabilme fırsatını yakalamış olursunuz,
- Birikimlerinizi hisse yoğun fonlarda değerlendirerek vergi avantajından faydalanırsınız,
- Küçük tutarlardaki tasarruflarınızla dahi yatırım dünyasının avantajlarını elde edersiniz,
- Yatırım fonu portföyünde yer alabilecek çeşitli yatırım sınıfları sayesinde portföy çeşitlendirmesi yapabilir ve riski minimize edebilirsiniz,
- Yatırım fonlarının yüksek likiditesinden faydalanarak fonlarınızı güncel değerinde tek dokunuş ile nakde çevirebilirsiniz, (Fon izahnamelerinde yer alan esaslara kapsamında.)
- Türk lirası ve döviz cinsinde birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz,
- Çeşitli yurt içi ve yurt dışı hisse senedinde aynı yatırım yapabilirsiniz,
- Vade takibi, yatırım sınıfı seçimi vb. zaman ve kaynak kullanımını gerektiren işlemleri uzmanlarına devrederek zaman ve diğer kaynaklardan tasarruf edebilirsiniz.
Yatırım fonunu seçerken nelere dikkat etmeliyim?
Yatırım fonu tercihi fon yatırımcısının hangi vadede yatırım gerçekleştireceği, yaşı, gelir seviyesi, risk toleransı ve getiri beklenti gibi farklı kriterlere göre değişkenlik göstermektedir. Yatırımcının bu kriterleri netleştirmesinin ardından hangi yatırım sınıfına yatırım yapmak istediğini belirleyerek ilgili fon türüne karar vermesi gerekmektedir. Yatırımcının risk seviyesi, getiri beklentisi ve yatırım amacına uygun yatırım fonu türünü belirlemesinden sonra, bu türdeki fonların performansını karşılaştırmakta fayda vardır. (Yatırım fonlarının geçmiş getirileri geleceğe gösterge değildir.)
Yatırım fonlarına ait iç tüzük, izahname ve aylık portföy dağılım raporları gibi dokümanlara
www.kap.gov.tr adresinden; getiri ve fonlar arasında karşılaştırma analizlerine
https://www.tefas.gov.tr ve
http://fundturkey.com.tr adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) nedir?
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS), yatırım fonu katılma belgelerinin fon kurucuları tarafından platformda yer alan dağıtım kuruluşları aracılığıyla satılmasına ve geri alınmasına imkân veren elektronik bir platformdur.
TEFAS, tek ve merkezi bir sistem üzerinden fon fiyatlarını görüntüleme, fonları karşılaştırma, dönemsel ve geçmiş getirileri analiz etme imkânı sağlar. TEFAS’ta sadece menkul kıymet yatırım fonları işlem görmekte olup, alım-satım işlemleri TEFAS’ın işleyiş kuralları çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Detaylı bilgiye ve TEFAS platformundaki fonların karşılaştırmalı performanslarına
http://www.tefas.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
TEFAS’ta işlem gören yatırım fonları için alım-satım işlemlerinizi
Telefon Bankacılığı,
İnternet Şubesi,
ING Mobil kanallarından gerçekleştirebilirsiniz.
Merkezi Kayıt Kuruluşu nedir?
Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK), saklama, veri depolama ve raporlama, kurumsal yönetim ve yatırımcı hizmetleri sunan Türk sermaye piyasalarının merkezi saklama Kuruluşudur.
Merkezi Kayıt Kuruluşu ücret ve komisyonlarını incelemek için
tıklayınız.